Thursday, January 19, 2012

Rezeki TuHan

alhmdulilh..setinggi-tinggi kesyukuran ku panjatkan di ats kurniaanNya yg Maha hebat ini.pada 17 januari 2012 baru2 ini, ak tlah mndpat khbar baik bahwa ak dan kbyakkan teman ku tlah bjya dlm ujian tmuduga kpli j-qaf di melaka bln lpas.hajat dan hsrat utk mendapatkn pkrjaan dlm bidg perguruan hmpir mnjadi nyata.debaran msuk kampus n nk thu kat mne akn dihantr posting utk bkrja pn blum psti lg.moga2 Allah tempatkan ak mngajar di sek yg bdktan dgn keluarga dan bkal suamiku.aminnn...

10 comments:

  1. Ya Allah Ya Muhaimin! Khusus aku panjatkan harapan pada Mu agar apalah kiranya Kau kabulkan harapan do'a insan yang amat dikasihi oleh ahli keluarganya dan bakal suaminya. Kau pandulah dia untuk hidup dalam keadaan yang tenang, gembira dan diredhoi. Amiiin Ya Robbal 'Alamiiiin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam... Pada hari Isnin malam Selasa 23 Januari 2012m antara waktu Maghrib dan Isyak di Masjid An Najah Kg Sg Telor yang penuh kenangan, kenduri kesyukuran dan doa arwah untuk tuanpunya blog ni Cik Nur Fatihah binti Paiman telah berjalan lancar. Tahniah buat tuanpunya blog dan keluarga terutamanya Ibu Norizan binti mohamed yang telah bertungkus-lumus menyumbang apa jua yang telah menyebabkan ianya berjalan lancar. Tahlil ringkas telah dipimpin oleh Tuan Imam 1 Mohd Yusof bin Noor. Baru nak baik demamnya. Tuan Imam 2 Haji Mohd Nor bin Abu Amin tidak berapa sihat pada hari tersebut. Tapi, dengo je kenduri tuanpunya blog ni semangat dia datang. Naik keter Iswara putih BDU 711. Tuanpunya blog ni gelar keter tu Budu Seven Eleven! Hehehe. Tah! Mana ada 7-E jual budu! Hahaha. Doa arwah dan doa selamat pula dipimpin oleh Abu khair bin Haji Mohd Nor. Turut hadir Uda Farhan dan Along Azli. Makan nasik ambeng tuuu. Nasik laok ayam masak kicap, sambal goweng, ikan masin n sambal belachan type Arasa. Hahaha. Aku ingat tu. Sedap belachan tu kata ibu dia. Ayam lima eko beli kat Pusat Semelihan Haji khairi Jalan Mawai kat Hentian Rehat Lipur panti. Sembelihan yang diyakini setakat ni. Barang basah kat Pasar Borong REM. Barang kering kat kedai Al Deen, Kip Mart Kota Tinggi. Seronok sangat rasanya. Sangat bererti. Tak pernah rasa camtu. Ada orang luar negara lagi. Owang Pakistan @ Bai lepak masjid tiga hari. Tabligh la tuuu. Hehehe. Tengok diowang hentam belachan selamba jer. Jadi Pakistan Jawa laaa. Hahaha. Tuan Imam 2 Haji Mohd Nor bin Abu Amin demam2 pun abis gak satu polistrin! Semangat nampaknyer! Hehehe. Alhamdulillah, makanan sumer habis. Rasulullah pun ada pesan dalam hadis yang mafhumnyer > baiki kesukaranmu dengan sodaqoh. So, moga apa2 yang tersangkut atau bakal tersangkut dalam urusan tuanpunya blog ni bakal dilepaskan Allah dengan berkat kenduri ni. Amiiin. Apa pun, yang paling penting sekali adalah smoga segala bacaan hadirin, doa mereka dan harapan tuanpunya blog ini serta impian kedua ibubapanya dikabulkan oleh Yang Maha Mengurnia. Moga dengan berkat hadirin yang menjaga waktu solat itu akan dipandang Allah dengan pandangan rahmah, barokah dan sakinah. Amiiin... Moga hidup tuanpunya blog ni seronok dan barakah dalam apa jua keadaan sekali pun. Amiiin...

      Delete
    2. amin amin ya rabbal alamin..mekasih empunye blog "rahsia kehidupan".yg sudi mendoakn, mengomen dan me apa sje la ye...alhmdulilh.knduri bjlan lncar.bai mkn belacan ea.hehe....bgusla lpas ni mudah mereka nk bckap dlm bm ecspecially jawa...pape pn trima ksih byk2.Allah sje yg mbls jasa dan budi baik tuan slmenya...

      Delete
  2. Esok pagi Si Dia Bidadari Hur 'Aini Yang Tersayang bakal bermusafir ke ibukota demi meneruskan tugas dalam kehidupannya. Moga Allah lancarkan urusan dan mudahkan segala apa yang bakal dijalani olehnya, dijauhkan dari kelecehan dan malapetaka. aku mohon pada Mu Ya allah Yang Maha mengurnia Segala kerana Kaulah Tuanpunya Tungal diri dan keadaan kami... Amiiin...

    ReplyDelete
  3. Alfu salam sebagai do'a buat bakal isteriku yang tercinta Nur Fatihah... Semoga Allah melindungimu tiap masa dan di mana2 jua. Kelmarin hari selasa 7 feb 2012m bidadariku bergerak dari Larkin jam 2 30 petang dengan mnaiki bas starmart menuju ke TBSBTS untuk meneruskan programnya dalam kursus perguruan yang sedang dilalui. Maghrib bidadariku sampai dan dijemput oleh housematenya kak zira kalau tak silap bersama suami dan dua anaknya. Naik kancil ijau sport. bermalam di rumah kak zira. Semalam hari Rabu pagi2 dah menuju ke lembah pantai. solat subuh di sana. pagi itu mereka semua berkemas dan meneruskan perjalanan ke tanjung uda river resort, stiawan, perak. jam 2 pm lebih mereka sampai ke sana. Petang itu mereka pasang khemah. Semua handphone dipegang oleh pihak pengurusan. last sms yang aku terima adalah pada jam 03 50 04 pm yg memberitahuku bahawa apa2 hal dalam tempoh itu kene berhubung dengan en zakaria dari pihak pengurusan. Bermla dari waktu itu, aku sudah tidak dapat tahu lagi bagaimana keadaan bakal isteriku yang tercinta di sana... Detik2 yang ku lalui sendiri terasa begitu menyenakkan dada. Apa pun, aku terus berdoa kepada Allah tiap masa dan ketika agar apalah kiranya bakal isteriku yang tercinta dilindungi dan diuruskan oleh Nya dengan penuh kasih sayang. Amiiiin... Salam rindu dan sayang buatnya dan ku iringi tiap masa dan langkahmu dengan doa kepada ilahi.... Semoga sukses dengan penuh cemerlang, gemilang dan tebilang.... Amiiiin....

    ReplyDelete
  4. Salam Juma'at yang mulia... Semoga bakal isteriku Hur 'Aini Nur Fatihah aman dan mudah di sana... Sebelum sesuatu bermula, ingin sekali ku ucapkan jutaan tahniah atas kemakbulan do'a kita dan keluarga yang Ayang dah dapat posting kat johor. Cumer tempatnya lom tau lagik. Ibu kata kalau dapat kat Sungai Telor kan best. Amiiin. Esok 11 2 12 berakhirlah pogrem BIG kat tanjung Uda River Resort lot 007, Kampung Setiawan, Setiawan, Perak. Tengahari Sabtu pulang ke Kampus Perguruan Lembah Pantai, KL. Tak sabar tunggu. Balik kampung lagik jumpa keluarga di sungai Telor. Bergembiralah dikau sayangku ata kurniaan Nya. Hari berikutnya... Ahad 12 02 12.... Sangat berma'na... Hari kelahiran bakal isteri terayang... Hari kelahiran anugerah Allah yang sangat berma'na buat diriku... Semoga Alah bahagiakan dikau dengan apa yang ada sekarang dan juga apa2 yang Allah berikan nanti pada masa akan datang. Izikan daku menumpang gembira atas apa yang dikau ada. Selamat hari lahir sayang.... Allahumma yassirha wala tu'assirha thiwala hayatiha... Amiiin...

    ReplyDelete
  5. Alfu salam utk Cik Tiha Fatihah sekeluarga. Ari ni 13 Februari 2012m bersamaan dengan 20 Robi'ul Awwal 1433h adalah ari bersejarah kerana ari ni la ari lapor diri tuanpunya FB ni kat PPD PG. Then mengajar di SK Seri Kota Puteri. Diucapkan selamat mengajar dengan iringan restu Allah yang memimpin segala pelan dan tindakan. Then, ari ni jugak dia dah jadi ibu saudara. Alhamdulillah! Syukur pada Allah yang melunaskan jadual urusan mereka dalam keadaan yang selamat dan elok. Tahniah untuk pasangan Mac Chik dan Ika Kazl yang telah dikurniakan Allah dengan putera pertama pagi tadi. Semoga dia menjadi anak soleh yang bakal menambah keberkatan dalam keluarga mereka, ibu ayah dan mertua masing2. Juga menjadi seorang insan yang cemerlang, gemilang dan terbilang di dunia dan akhirat. Tahniah juga untuk pasangan En Bahari bin Paiman dan Puan Norizan binti Mohamed yang sudah dapat menimang cucu sulung mereka. Begitu juga dengan pasangan besan mereka. Moga ianya menjadi kegembiraan yang penuh barokah. Allahumma barik lahum barakatan wafirah! Amiiin....

    ReplyDelete
  6. Alfu salam buat empunya blog ini... Moga selesa di rumah sewa baru nanti. Moga Allah mudahkan segala urusan dan mendapat ahli2 rumah yang baik hati... Amiiin...

    ReplyDelete
  7. Alfu salam buat empunya blog ini... Doakan diri ini tabah hadapi ujian buat yang kesekian kalinya...

    ReplyDelete
  8. Tiap kali aku berdo'a, hatiku bergetaran... Aku sedang berada dalam ujian ni'mat cinta kurniaan Nya. Ya Allah Ya Mannan... Kau tempat meminta. Aku mohon dia sang bidadariku tercinta hamba Mu Nur Fatihah binti Paiman untuk Kau jadikan dia sebagai suri hidupku... Telah kau tumpahkan rasa cintaku padanya lalu ku mohon agar Kau lengkapkan kurniaan ini dengan ikatan pernikahan yang sah pada suatu hari nanti... Mohon Kau panjangkan umur dan murahkan rezki kami... Amiiiin...

    ReplyDelete